Onderneemvaardig

Zoeken
Volg gratis online onderwijs op MBO- en HBO-niveau

9 september 2021

Volg gratis online onderwijs op MBO- en HBO-niveau

Denk je erover om in loondienst te gaan en beschik je nog niet over de juiste kennis en vaardigheden? Of wil je je ondernemersvaardigheden verder ontwikkelen? Dan kan je je natuurlijk aanmelden bij een opleiding om een betaalde cursus te volgen. Maar wist je dat er ook heel veel gratis online opleidingsmogelijkheden zijn? Als een certificaat niet noodzakelijk is voor de volgende stap in je loopbaan, dan is een gratis online cursus volgen een prima manier om verder te leren.

Een online cursus volg je via een online leerplatform. We lichten er hieronder een paar voor je uit.

Online leerplatforms op HBO-niveau


Coursera
Coursera is een van de bekendste online leerplatforms voor hoger onderwijs met een uitgebreid aanbod cursussen van marketing en talen, tot IT en filosofie. ‘s Werelds beste universiteiten (zoals Yale en Stanford) werken eraan mee. Met Coursera kan je cursussen doen, projecten om aan specifieke skills te werken, specialisaties, certificaten en complete opleidingen volgen. Het aanbod (gratis en betaald) is in het Engels. Bekijk het gratis aanbod van Coursera.

edX
edX is een wereldwijde non-profitorganisatie en is vergelijkbaar met Coursera. edX heeft als missie onderwijs toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht de afstand tot onderwijs. Net als Coursera heeft edX een uitgebreid aanbod aan cursussen (in het Engels), waarvan een deel gratis is. Bekijk het gratis aanbod van edX

FutureLearn
FutureLearn is de Europese tegenhanger van Coursera en edX. Waar de meeste cursussen van Coursera van Amerikaanse en niet-Europese afkomst zijn, werkt FutureLearn juist vooral samen met Europese universiteiten en bedrijven. Ook deze cursussen zijn in het Engels. Bekijk het gratis aanbod van FutureLearn.

Open Universiteit
De Open Universiteit is de Nederlandse koploper op het gebied van gratis online cursussen en opleidingen. Het aanbod is vergeleken met Coursera, edX en FutureLearn beperkt, maar het voordeel is dat de cursussen (meestal) in het Nederlands zijn. Bekijk het gratis aanbod van de Open Universiteit.


Online leerplatforms op MBO/HBO-niveau


Skillshare
Ook dit is een Engelstalig platform, maar niet zo academisch en ‘schools’. Skillshare is meer gespecialiseerd en biedt gratis online cursussen aan, met name op het gebied van animatie, design, schrijven, business en fotografie. De cursussen worden gegeven door professionals uit het vakgebied. Bekijk het gratis aanbod van Skillshare.

Google Digitale Werkplaats
Google wil Nederlandse ondernemers die willen groeien ondersteunen met gratis cursussen op het gebied van online marketing en persoonlijke vaardigheden. Daarnaast worden er regelmatig gratis webinars gegeven. Bekijk het gratis aanbod van Google Digitale Werkplaats.

Code Academy
Als je een carrière in de IT overweegt, kan je bij Code Academy online leren programmeren. En met een basic account train je gratis je basisvaardigheden. Bekijk de catalogus van Code Academy  voor de (Engelstalige) cursus die bij jou past.

Springest
Springest is een Nederlands platform waar je opleidingen, trainingen, cursussen, boeken, artikelen en tests kan vinden en vergelijken. Via Springest vind je ook meer dan 5000 gratis online cursussen in 22 categorieën. Bekijk en vergelijk alle cursussen via Springest.

Learnit
Learnit biedt meer dan 300 IT, Communicatie en Management trainingen aan. Online en klassikaal. De gratis trainingen zijn in de vorm van een pdf die je kan downloaden. Bekijk het overzicht van Learnit.

GratisCursus.Online
De naam zegt het al: GratisCursus.Online heeft een heel platform opgezet om gratis cursussen in pdf-formaat aan te bieden. Bekijk alle cursussen van GratisCursus.Online.

Leren.nl
De meer dan 60 gratis cursussen die Leren.nl aanbiedt zijn webpagina’s met voornamelijk geschreven content. Er zijn cursussen op het gebied van solliciteren, leren en studeren, persoonlijke effectiviteit, management, professionele vaardigheden en sociale vaardigheden. Bekijk het overzicht van alle cursussen van Leren.nl.