Onderneemvaardig

Zoeken
Tips voor je cv en je motivatiebrief

9 september 2021

Tips voor je cv en je motivatiebrief

Voor een sollicitatie heb je bijna altijd een cv en een sollicitatiebrief nodig. Een goed cv en een goede motivatiebrief zijn dus best belangrijk. Nu bestaat er weliswaar geen magische formule voor het schrijven van een goed cv en een goede motivatiebrief waarmee je zeker de baan krijgt, maar er zijn wel tips die jouw kansen kunnen vergroten.

Een goed cv

Een recruiter besteedt gemiddeld nog geen 10 seconden aan het ‘scannen’ van een cv. Het is dus belangrijk is om je cv zó te maken dat dit binnen die tijd ook een goed beeld van jou oplevert. Dit zijn 5 tips die je daarbij helpen:

Creëer overzicht
Deel je cv in naar verschillende, herkenbare onderdelen zoals functies, ervaring, studie en competenties. Maak de functietitels dikgedrukt.

Maak je cv verzorgd en zakelijk
Gebruik een mooi verzorgde lay-out. Je mag best kleur gebruiken, maar overdrijf het niet. Je wilt wel serieus genomen worden.

Houd het kort
Maak je cv niet langer dan 1 tot 2 pagina’s. Werkervaring die ouder dan 10 jaar is voor een recruiter niet meer zo relevant. Dus die kun je weglaten of kort samenvatten.

Zet het belangrijkste bovenaan
Zet je werkervaring in omgekeerde volgorde. Begin op pagina 1 met je laatste werkgever bovenaan, daaronder de werkgever waar je daarvoor werkte, daaronder weer de werkgever waar je dáárvoor werkte en zo verder tot je eerste werkgever (of tot einde pagina 2).

Maak een persoonlijk profiel
Geef op pagina 1 een korte omschrijving van je sterke kanten (kwaliteiten). Zorg dat deze aansluiten bij de vacature en gebruik je eigen woorden. Houd het bij maximaal 3 regels.
Wil je meer uitgebreide tips? Lees dan In vijf stappen een goed cv.

Bel de recruiter

De recruiter bellen is een goede manier om alvast kennis te maken met de recruiter, een eerste indruk te maken en een relatie op te bouwen. Dat kan je net een streepje voor geven wanneer de recruiter alle cv’s en motivatiebrieven doorneemt. Tegelijkertijd kan dit gesprek je waardevolle informatie geven voor je cv en motivatiebrief.

De bovenstaande 5 tips zijn bedoeld voor het maken van een basis cv. Pas vervolgens bij iedere sollicitatie je cv aan. Het is wat extra werk, maar het vergroot je kansen. Noem woorden die in het gesprek voorbij zijn gekomen (of in de vacature staan). Bijvoorbeeld als het gaat over de kwaliteiten die ze zoeken, of over de gewenste ervaring. Dan helpt het om jouw kwaliteiten en ervaring hier meer naar toe te schrijven. Blijf wel eerlijk, want je cv moet natuurlijk nog steeds kloppen met de werkelijkheid. Maar soms gebruik je zelf nét andere woorden dan de woorden die voor de recruiter belangrijk zijn.

Online cv

Een cv maak je meestal in Word, maar online zijn er ook genoeg websites die je kunnen helpen bij het vormgeven en invullen van een cv. Voor de meest uitgebreide functies moet je op deze websites meestal wel betalen, maar vaak zijn de diensten ook voor een deel gratis. Of ze hebben gratis templates (Word-sjablonen) die je kunt downloaden en invullen.

Google maar eens op de zoektermen ‘cv maken’, ‘gratis cv’ of ‘gratis cv templates’. Dat kan je een hoop werk schelen!

Een goede motivatiebrief

Een goede motivatiebrief is een aanvulling op je cv. Wat in je cv staat hoef je dus niet te herhalen. In een motivatiebrief ga je dieper in op wie je bent en waarom je de baan wilt.

Opbouw

Een motivatiebrief heeft een vrij simpele opbouw. Zo bestaat de brief uit een

  • inleiding
  • middenstuk
  • afsluiting

Per onderdeel komt een aantal vaste onderwerpen terug.

Inleiding

Maak direct je doel duidelijk
De lezer moet direct weten waarom jij de brief geschreven hebt. Zorg daarom dat het doel van jouw motivatiebrief meteen in de inleiding al aan bod komt.

Maak de eerste alinea in je motivatiebrief persoonlijk
Geef in het kort aan wat jou onderscheidt van de rest en waarom je de functie graag wilt. Dat kan door middel van een kort, persoonlijk verhaaltje over jezelf.

Middenstuk

Stel jezelf kort voor
Vertel iets over je opleiding, je werkervaring en je persoonlijke eigenschappen. Hou het feitelijk, zonder je cv op te dreunen. Geef voorbeelden.

Leg de link met de eisen in de vacature
Bekijk alle functie-eisen en persoonlijkheidseisen uit de vacature. Benoem in de motivatiebrief de eisen waar jij aan voldoet en geef voorbeelden waaruit dat blijkt.

Vertel je toekomstplannen
Benoem je ambities. Waar wil je over een paar jaar staan en wat wil je leren in de functie?

Afsluiting

Sluit je brief beleefd en zakelijk af.

Meer tips

Lees voor meer tips en inspiratie: