Onderneemvaardig

Zoeken
Tips en tricks om een baan te zoeken

9 september 2021

Tips & tricks om een baan te zoeken

Vacatures zoeken kan tijdrovend en frustrerend zijn. Maar het kan ook anders! De volgende tips helpen jou het zoeken naar een baan makkelijker en effectiever te maken.

Weet wat je zoekt

Het klinkt als een open deur, maar veel werkzoekenden zijn urenlang aan het bladeren door vacaturesites, zonder dat ze precies weten wat ze zoeken. Dat is zonde van je tijd! Voordat je gaat zoeken is het belangrijk om voor jezelf helder te hebben wat je zoekt. Weet je dat nog niet precies? Zet dat dan eerst eens voor jezelf op papier:

  • wie je bent bent
  • wat je kan
  • wat je wil

Lees er meer over in het artikel Een persoonlijk profiel – Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik? op de website van Careerwise.

Check je cv

Is je cv nog wel up to date? Staat je laatste werkervaring er ook in? Recruiters willen altijd je meest recente cv zien en ze kijken er gemiddeld maar 7,4 seconden naar. Zorg er dus voor dat je een aantrekkelijk en overzichtelijk cv hebt! Heb je dat nog niet kijk dan op de website CVSter en Maak online in 5 minuten jouw perfecte cv. Ook voor het zoeken naar banen is het handig om een cv te hebben. Op vacaturesites wordt vaak gevraagd je cv te uploaden. 

Vacaturesites

De meest populaire manier om banen te zoeken is via vacaturesites. De belangrijkste in Nederland zijn:

Zoekopdrachten en mail-alerts

Iedere dag opnieuw alle vacaturesites aflopen is niet nodig. Bij alle bovengenoemde vacaturesites kun je je zoekopdrachten opslaan. Als je wilt krijg je via de mail een seintje wanneer er nieuwe vacatures op de site staan die aan jouw zoekopdracht voldoen (een mail-alert).

Apps

Zowel Monsterboard als Indeed hebben een app. Daardoor wordt het zoeken naar vacatures, je profiel en cv opslaan, zoekopdrachten en mailalerts aanmaken en zelfs mobiel solliciteren nog makkelijker. De apps zijn gratis te downloaden via Google Play en de App Store.

Social Media

LinkedIn
Eigenlijk kan niemand meer zonder een profiel op LinkedIn. Dit is voor veel recruiters en werkgevers de snelste manier om te zien wat je ervaring is en welke opleidingen je hebt gedaan. Via LinkedIn kun je een zakelijk netwerk opbouwen, wat handig is om met iemand in contact te komen. Ook zetten steeds meer organisaties hun vacatures ook op LinkedIn. 
Wil je weten hoe je die het beste kunt vinden? Lees dan het artikel 5 Manieren om de beste vacatures te vinden via LinkedIn.

Bekijk ook onze video Hoe gebruik je LinkedIn bij het zoeken naar een baan? van LinkedIn-trainer Nico Waiboer.

Facebook
Op Facebook kun je ook veel vacatures vinden. Recruiters, HR-managers en directeuren zitten ook op Facebook. Kortom, Facebook kun je prima gebruiken om vacatures te zoeken en jezelf te profileren.

Meer tips vind je op Hoe kan ik een een vacature van een Facebook-pagina vinden en erop solliciteren? in het Helpcentrum van Facebook.

Instagram
Naast Twitter en Facebook wordt Instagram ook steeds vaker ingezet door bedrijven om vacatures te verspreiden en personeel te werven. Door #vacature te volgen op Instagram kun je de meest recente vacatures bekijken. Maar je kunt natuurlijk ook gerichter zoeken door #[de naam jouw ideale baan] of #[de naam van het bedrijf waar je graag wilt werken] te volgen.

Meer tips lees je in het artikel Op banenjacht? Zet je Instagram in op vacatures.nl

Twitter
Veel bedrijven zetten Twitter in om nieuwe werknemers te werven. Ze plaatsen hun vacatures op Twitter maar onderhouden ook hun contacten met werkzoekenden via dit platform.

Lees het artikel Werk zoeken via Twitter op de website werk.nl voor meer informatie.

Heb je al wat meer ervaring met Twitter? Probeer dan Tweetdeck. Daarmee kan je verschillende zoekopdrachten (informatiekanalen) overzichtelijk in beeld brengen.

Twiba
Ook handig: Twiba.nl (Twitterbaan). Op deze website vind alle vacatures op Twitter overzichtelijk bij elkaar. Je hoeft geen Twitter-account te hebben om Twiba te gebruiken. Wil je reageren op een bericht (tweet)? Of de informatie doorsturen? Dan moet je wel een eigen Twitter account aanmaken.

Netwerken

Veel mensen vinden het spannend om te netwerken. Toch is netwerken een hele effectieve manier om aan nieuw werk te komen. Ongeveer een kwart van de werkzoekenden vindt een baan via netwerken. Moet jij ook even over een drempel heen? Begin dan met je vrienden, familie en kennissen te vertellen dat je een baan zoekt en wat je daarbij zoekt. Ook dat is netwerken. Wanneer je eenmaal over de drempel heen bent kun je je netwerkacties uitbreiden naar zakelijke contacten.

Zorg wel dat je je verhaal klaar hebt. Meer dan bij je familie- en vriendenkring is het belangrijk dat je in een paar korte zinnen heel duidelijk kunt uitleggen wat je zoekt en wat je kan. Vind je dat lastig? Werk dan aan je ‘elevator pitch’ en oefen net zolang tot je die vloeiend kunt opzeggen.

Via LinkedIn kun je kijken wie een interessant contact voor jou zou kunnen zijn om mee te netwerken. Dat kan iemand zijn bij het bedrijf waar jij wil werken, of iemand die het werk doet dat jij zoekt. Leg in een netwerkgesprek niet meteen de nadruk op het zoeken naar werk, dat komt meestal aan het einde. Praat vooral over het werk: kan jouw gesprekspartner daar iets over vertellen? Wat kun jij over je ervaring vertellen? Kunnen jullie elkaar tips geven of inspireren? Door als gelijkgestemden te praten haal je ook de druk van het netwerkgesprek af.

Een andere manier om te netwerken is het bezoeken van netwerkbijeenkomsten. Misschien weet je al waar die worden gehouden, en anders vind je ze in het overzicht van Netwerkorganisaties voor werkzoekenden.

Open sollicitaties

Er was een tijd dat het niet zo veel zin had om een open sollicitatie te schrijven. Tegenwoordig worden open sollicitaties wel weer gewaardeerd. Let wel: een open sollicitatie levert zelden direct werk op. Het is eerder een investering en een manier om met het bedrijf in contact te komen. Mocht er op zeker moment een vacature zijn, dan ben jij al bij de recruiter van het bedrijf bekend en wordt je misschien benaderd voordat de vacature openbaar wordt gemaakt.

Uitzendbureaus

Via een uitzendbureau ga je meestal tijdelijk ergens aan de slag. Maar het is wel de ideale manier om bij een werkgever binnen te komen en te laten zien wat jij in huis hebt. Het gebeurt regelmatig dat professionals uiteindelijk een baan krijgen aangeboden bij het bedrijf waar ze eerder als uitzendkracht werkten. Zoek in het overzicht van uitzendbureaus een geschikt uitzendbureau bij jou in de buurt. In dit overzicht kun je je zoekresultaten ook verfijnen als je een bureau zoekt dat gespecialiseerd is in een bepaalde branche of sector. Bijvoorbeeld de horeca, kunst & cultuur en vervoer.

Werving- en selectiebureaus

Werk vinden via een werving- en selectiebureau kan een goede optie zijn als je weinig succes hebt met netwerken. Het bureau heeft alle contacten al liggen en doet het netwerken voor jou. Het enige dat jij hoeft te doen is op gesprek gaan als het bureau denkt dat jij een geschikte kandidaat voor een functie bent. Wanneer je wordt aangenomen krijgt het werving- en selectiebureau daarvoor een commissie.

Werving- en selectiebureaus zijn meestal op zoek naar hoger opgeleiden. Weten of er een werving- en selectiebureau is dat werk heeft dat jij zoekt? 

Zoek een geschikt bureau in het Overzicht van alle werving- en selectiebureaus.

Regionaal Werkcentrum Amsterdam

In de regio Groot-Amsterdam kampen veel mensen en bedrijven met de gevolgen van de coronacrisis. Bedrijven in bepaalde sectoren hebben weinig of geen werk waardoor mensen hun baan verliezen. Tegelijkertijd kunnen in andere sectoren zoals onderwijs, zorg, IT en overheid juist kansen op werk ontstaan. 

Het Regionaal Werkcentrum Amsterdam brengt vraag en aanbod van werkgevers snel bij elkaar om personeel te matchen en zo werkloosheid te voorkomen. Je kunt op deze site terecht als werkgever en als werkzoekende.