Onderneemvaardig

Zoeken
Succesvol ondernemen met de juiste Groei Mindset

1 maart 2021

Succesvol ondernemen met de juiste Groei Mindset

Het gaat de laatste tijd niet zoals je wilt met je bedrijf. Het loopt allemaal niet zoals het moet: het aantal klanten loopt terug en de omzet wordt minder. Normaal gesproken ben je niet iemand die snel in paniek schiet, maar nu maak je je toch echt een beetje zorgen. Je hoopt op betere tijden. “Als het straks aantrekt wordt het vast beter”, zeg je tegen jezelf. Totdat je je realiseert dat het allemaal te lang duurt en er iets moet iets veranderen. Begin dan met het veranderen van je Mindset.

Het belang van de juiste Mindset

Als je bedrijf teruglopend succes heeft in een wereld die verandert, dan gaat het niet ineens bloeien als je niets aan jezelf of je bedrijf (product/dienst) verandert. Hetzelfde denken levert nou eenmaal dezelfde resultaten op. Tijd dus voor anders ‘denken’, een andere Mindset. 

Sommige ondernemers werken al jarenlang volgens dezelfde succesformule. Dat willen ze het liefst zo houden onder het motto “never change a winning formula”. Nee, inderdaad, dat niet. Totdat het niet meer werkt. Dan moet je wel. Afscheid nemen doet pijn, maar het is een belangrijke stap naar nieuw succes. De volgende stap is: geloof je ook dat je het kunt? Als het antwoord ‘ja’ is, dan heb je de juiste Mindset voor nieuw succes.

Vaste Mindset of Groei Mindset?

De term ‘Mindset’ komt oorspronkelijk uit het boek ‘Mindset, the new psychology of success’ van Carol S. Dweck. Een Mindset gaat over de overtuigingen die je over jouw intelligentie en kwaliteiten hebt.

Anders gezegd: hoe denk je over wat je allemaal kunt en in hoeverre denk je dat je nog kunt groeien? Als je denkt: “Ik doe dit werk al 20 jaar. Dit is wat ik kan en wie ik ben”, dan heb je een Vaste (Fixed) Mindset. Je denkt dat je niet meer kunt dan wat je doet, en je gelooft ook niet dat je nog kunt veranderen.

Denk je dat wereld vol kansen zit en ben je ervan overtuigd dat je kunt leren wat nodig is om die kansen te benutten? Dan heb je een Groei (Growth) Mindset.

Tips voor het ontwikkelen van een Groei Mindset

In de praktijk zul je meestal niet het één of het ander hebben. De meeste mensen hebben wel een beetje van beide Mindsets. Maar als je je bedrijf wilt veranderen of een nieuw carrièrepad wilt inslaan helpt het enorm als je Mindset vooral de kenmerken heeft van een Groei Mindset. Daar kan je aan werken. Dit zijn goede tips om aan je Groei Mindset te werken:

Omarm een uitdaging

Je wilt veranderen. Dat betekent dat je ook nieuwe dingen gaat doen. Je zult je daardoor soms onzeker voelen en je gaat fouten maken. Dat geeft niks. Succes of niet, alles wat je onderneemt is weer een kans om te leren. Ga je een uitdaging uit de weg, dan blijft alles waarschijnlijk bij het oude en zul je ook dezelfde resultaten krijgen.

Verwacht tegenslag

Er is niemand die altijd maar succes heeft. Vroeg of laat zit het een keertje tegen, zeker als je iets nieuws probeert. Tegenslag wil niet zeggen dat je het niet kunt, of dat je het niet waard bent. Je hebt alleen een manier gevonden die niet werkt. De kunst is om die tegenslag niet (alleen) als iets negatiefs te zien, maar het (ook) in je voordeel te laten werken. Wat heb je er van geleerd?

Inspanningen horen erbij

Als je al moe wordt bij de gedachte aan al die nieuwe dingen die je gaat ondernemen, dan kun je net zo goed stoppen. Zonder inspanning geen succes. Kijk waar je het voor doet. Bedenk voor jezelf een inspirerend doel. Wat leveren die inspanningen je op? Vergeet ook niet kleine successen te vieren.

Luister naar feedback

Niet alle feedback is kritiek. En niet alle kritiek is onterecht. Kritiek is soms pijnlijk, maar wel heel waardevol. Probeer kritiek niet meteen als persoonlijke aanval of als falen te zien. Luister naar wat je klanten (of anderen) te zeggen hebben, want dit zijn voor jou meteen de aanwijzingen om je product of dienst te verbeteren (of de punten waarop je je als professional kunt ontwikkelen).

Laat succes van anderen je inspireren

Niet iedereen is je concurrent. Het succes van een ander hoeft jouw succes niet in de weg te staan. Het kan ook een bron van inspiratie zijn. Praat eens met een succesvolle ondernemer. Wat kun je van die ondernemer leren? Vraag ook om hulp. Je hoeft niet alles zelf te doen of te bedenken.

Meer informatie

Wil je meer weten over hoe je aan je Mindset kunt werken? 
Lees dan het artikel Hoe je als ondernemer een Groei Mindset creëert.