Onderneemvaardig

Zoeken
Stoppen met je bedrijf? -Doe het op een goede manier!

9 september 2021

Stoppen met je bedrijf? – Doe het op een goede manier!

Het gaat al een tijdje niet goed met je bedrijf. Inkomsten lopen terug, klanten blijven weg en je kosten hakken in op je reserves. Verschillende mogelijkheden heb je al onderzocht. Je hebt een liquiditeitsbegroting gemaakt, regelingen gezocht die jou (tijdelijk) financieel kunnen ondersteunen, geldschieters benaderd en hulp gezocht bij het aanpassen van je bedrijfsmodel. Uiteindelijk kom je tot de conclusie dat jouw bedrijf niet meer levensvatbaar is. Of je hebt er gewoon de energie niet meer voor. Dan zit er niets anders op om te stoppen. Hoe kun je op een goede manier stoppen met je bedrijf?

Voorkom schuldsanering of een faillissement

Hoe pijnlijk het ook is, gedwongen worden om te stoppen is wel het laatste dat je wilt. Want dan ben je voor een groot deel overgeleverd aan je schuldeisers. In het beste geval kun je een regeling met ze treffen. Als dat niet lukt kun je bij de rechtbank vragen of je in aanmerking komt voor schuldsanering. Maar wanneer je niet in aanmerking komt, dan kun je niet anders dan faillissement aanvragen. Of je schuldeiser vraagt het aan. Allemaal situaties die je beter kunt voorkomen.

Drie scenario’s om te stoppen

Stoppen met je bedrijf kan op verschillende manieren. Er zijn 3 scenario’s:

  • Gedwongen stoppen
  • Verkopen (overname)
  • Zelf stoppen

Het eerste scenario (Gedwongen stoppen) betekent schuldsanering of een faillissement. Het tweede scenario (Verkopen) kan een goede optie zijn. Alle lopende zaken kan je overdragen, je schulden lopen niet verder op en misschien kan je personeel aanblijven. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er een koper is voor je bedrijf, of dat er iemand is die je bedrijf kan overnemen. Het derde scenario (Zelf stoppen) is misschien niet leuk, maar je houdt wel de regie in handen. Stoppen is ook ondernemen: je voorkomt dat je verder in de problemen raakt en werkt actief aan een oplossing.

Zelf stoppen met je bedrijf: waar moet je op letten?

Wanneer je de stap hebt gezet om zelf te stoppen met je bedrijf, dan zijn er een paar belangrijke aandachtspunten:

Praktische zaken
Zeg al je verzekeringen, abonnementen en (eventueel) je domeinnaam op. Schrijf je uit bij het Handelsregister en laat je leveranciers en klanten weten dat je gestopt bent. Weten hoe? 
Je leest er alles over in het artikel Hoe vertel ik mijn klanten dat ik stop? op de website van de KVK.

Ontslag personeel
Heb je personeel? Hou er dan rekening mee dat je een vergunning voor hun ontslag moet aanvragen. Als je twintig mensen of meer moet ontslaan, dan is het ook handig om een sociaal plan op te stellen.

Belastingdienst
Zorg dat je alles netjes regelt met de Belastingdienst. Doe je laatste btw-aangifte, maak de balans op en sluit de administratie van je bedrijf af. Dien zo snel mogelijk de jaarstukken in bij de Belastingdienst en ga na of je in aanmerking komt voor stakingsaftrek.
Let op: volgens de wet moet je je administratie 7 jaar bewaren!

Administratie en inkomen
De schoorsteen moet blijven roken. Kijk daarom of je recht hebt op een uitkering. Bijvoorbeeld de Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) of de IOAZ (Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen).

Je vindt hier meer informatie over op onze pagina over Financiële ondersteuning voor ondernemers/zzp’ers.

Meer informatie op de website van de KVK

Wil je meer weten over hoe je op een goede manier met je bedrijf kan stoppen? Lees dan het stappenplan Bedrijf stoppen in 10 stappen op de website van de KVK.