Onderneemvaardig

Zoeken
Het Fundament - Programma voor kunstenaar-ondernemers

24 februari 2022

Ontwikkel je ondernemerschap als kunstenaar met Het Fundament

Ben je kunstenaar én ondernemer en wil je financieel vrij zijn met je onderneming? Dan zijn ondernemersvaardigheden belangrijk. Om deze vaardigheden aan te leren of te versterken hebben Cultuur+Ondernemen en de gemeente Amsterdam een speciaal programma van twee maanden ontwikkeld voor Amsterdamse kunstenaars: Het Fundament.

Met Het Fundament versterk je in 2 maanden je ondernemersvaardigheden. Je volgt het programma samen met kunstenaars van verschillende disciplines, zoals audiovisueel, fotografie, film, beeldende kunst, grafisch, ontwerp, theater, muziek en dans.

Aan het eind van het programma heb je een groter netwerk met nieuwe partners, vakgenoten en potentiële klanten. Je hebt een hernieuwd verdienmodel en je hebt kennis en expertise op het gebied van ondernemerschap. Je hebt een duidelijk plan voor financiële vrijheid.

Programma

Het programma duurt 2 maanden. In die periode ben je wekelijks een dag actief met het gezamenlijke programma, en besteed je ongeveer een dag per week aan de ontwikkeling van je onderneming. In twee maanden krijg je:

 • Acht trainingsdagen op ondernemerschap (denk aan onderwerpen als juridisch, financieel, verdienmodellen, social media, website bouwen, marktonderzoek)
 • Één inspiratiesessie met een expert die de groep zelf mag kiezen
 • Twee intervisiesessies
 • Drie één-op-één coaching sessies gericht op strategie
 • Twee keuze sessies met bedrijfsexperts (denk aan financieel en juridisch)
 • Eind evenement met partners, klanten en vakgenoten

Je profiel

 • Je bent professioneel kunstenaar (gestart voor 19 maart 2020)
 • Woonachtig in Amsterdam
 • Je wil je eigen inkomen verdienen als kunstenaar
 • Je bent gemotiveerd om actief deel te nemen aan het hele programma
 • Je hebt Tozo ontvangen of ontvangt een Bbz-uitkering en/of je hebt een inkomen dat lager of gelijk is aan 120% van het minimum inkomen.

Waardering

95% van de deelnemers van de vorige editie geeft aan het Fundament aan te raden aan collega ondernemers. Daarnaast geeft ruim 70% van de deelnemers aan dat het programma bijdraagt aan omzet en winstvergroting

Aanmelden?

Het voorlopig laatste programma zal starten 22 september 2022. Ben je benieuwd of er nog weer een nieuw programma zal starten? Vindt hier de laatste informatie over het Fundament.

Adviseurs waren echt experts in het gebied van ondernemen voor creatives + kunstenaars. Die waren scherp, open en hadden altijd goed input.

Deelnemer Fundament

Was prettig en waardevol! Het was goed dat het persoonlijk was. Dit zorgde voor een duidelijk gebied om aan te gaan werken.

Deelnemer Fundament