Onderneemvaardig

Zoeken

Ondernemen, in loondienst of allebei?

Het begin van de coronacrisis was voor Frank Duijnisveld een tijd van bezinning. Opdrachten gingen niet door en daardoor had hij ook minder inkomsten. Maar na 15 jaar hetzelfde werk als freelance filmmaker en vormgever vond hij het eigenlijk ook wel tijd worden voor iets anders. Frank koos ervoor om parttime in loondienst te gaan.

Hoe corona het zetje gaf

Frank was 15 jaar zelfstandig filmmaker en vormgever. Hij is geswitcht en geeft nu drie dagen les op een grafisch lyceum. Hij dacht al langer na over een switch, maar toen door corona veel producties niet doorgingen en opdrachten werden gecanceld, hakte hij de knoop door.

Het kennisplafond van de ZZP-er

Niet alleen begon Frank sleur te ervaren in zijn werk, hij kreeg ook steeds meer het gevoel dat hij als ZZP-er tegen een plafond zat qua kennis en ervaring. Ook miste hij in zijn werk collega’s en brak de eenzaamheid van het alleen werken hem op.

Lesgeven in de richting van je onderneming

Frank heeft gekozen voor een baan in deeltijd omdat hij ook de vrijheid wilde behouden om eigen dingen te kunnen blijven ondernemen. Hij had al een lerarenopleiding afgerond, dus een switch naar lesgeven op een grafisch lyceum was een logische stap voor hem.

Een baan en ondernemerschap kunnen elkaar versterken

Door zijn switch heeft Frank een paar goede tips voor andere ondernemers: probeer voor jezelf een beeld te schetsen van hoe je een combinatie van ondernemerschap en loondienst voor je ziet. Is er bijvoorbeeld een manier waarop deze trajecten elkaar kunnen versterken?

Bij twijfel gewoon doen!

Eigenlijk moet je het gewoon gaan doen en proberen. Zo’n omslag gaat vaak niet in één keer goed, dus gun het jezelf ook dat er dingen niet helemaal goed gaan en dat je iets mag uitproberen. Zijn advies: “Bij twijfel gewoon doen!”

Let op het urencriterium

Let er wel even op dat je als ondernemer per jaar een aantal uur moet volmaken om jezelf ondernemer te mogen noemen (het urencriterium). Laat je boekhouder even kijken naar waar je je loonbelasting heft.