Onderneemvaardig

Zoeken
Omgaan met stress en onzekerheid

5 oktober 2021

Omgaan met stress en onzekerheid

Als opdrachten niet doorgaan of je onderneming stil komt te liggen, dan kan dat behoorlijk wat stress opleveren. Ook als je solliciteert naar een baan in loondienst kan de spanning oplopen, bijvoorbeeld als dat niet meteen lukt. Wat kan je als ondernemer doen om die stress te verminderen? Op de website van Thrive Amsterdam vind je artikelen, vlogs, minicolleges en tips die jou kunnen helpen je mentaal fit te (blijven) voelen. We lichten er hieronder een paar voor je uit.

Pak de regie over je eigen leven

In het minicollege over stress van organisatiepsycholoog en adviseur Kilian Wawoe leer je hoe je de regie over je eigen leven houdt en hoe je op zoek kan gaan naar dingen waar jij invloed op kan uitoefenen. Je leert hoe je stress kan verminderen, voor jezelf en voor de mensen om je heen. Bekijk het minicollege van Kilian Wawoe over stress.

Ontwikkel veerkracht

Als het een tijdje niet zo goed met je is gegaan, helpt veerkracht je te herstellen. Je kan als het ware ‘terugveren’ in een oude, of misschien wel een nieuwe, betere (mentale en emotionele) toestand. Jouw veerkracht heeft alles te maken met hoe jij in elkaar zit en hoe jij omgaat met je gedachten, gevoelens, emoties en je gedrag. Veerkracht is iets wat je kunt ontwikkelen.

In het artikel Veerkracht, hoe ontwikkel je dit? van dr. Jaap van der Stel lees je alles over veerkracht en wat je daar zelf aan kan doen.

Blijf bewegen!

Bewegen is niet alleen beter voor je gezondheid, je voelt je ook je beter als je gaat bewegen. Door te bewegen gaan je hersenen beter werken en dat is weer gunstig wanneer je in een moeilijke tijd je bedrijf op de rit probeert te houden. Iemand die daar alles over weet is ‘beweegprofessor’ Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU Amsterdam. Speciaal voor de website van Thrive Amsterdam maakte hij een vlog over Bewegen en mentale gezondheid

Zorg goed voor je werknemers

Ook voor je personeel is dit een onzekere tijd. Ondanks de stress die je zelf ervaart, is het belangrijkrijk om er voor je werknemer(s) te zijn. Zij zitten met vragen als: Blijft mijn baan wel bestaan? Doet mijn werk er nog wel toe? Daarnaast werken veel mensen thuis en leven daardoor in isolement. Wat kan je doen om je personeel te ondersteunen en op de been te houden? Ook hiervoor geeft dr. Jaap van der Stel goede tips in zijn artikel Coronacrisis: hoe zit het met het werk?

Wat doet Thrive Amsterdam?

Thrive is een sociale beweging die de mentale gezondheid en veerkracht van alle Amsterdammers wil bevorderen. In deze periode ligt de focus op de groepen: jongeren, migranten en werkgevers. Thrive gaat met deze groepen in gesprek over mentale gezondheid: Wat ervaren zij? Wat is nodig? Waar kunnen we van leren? Wat kunnen ze zelf veranderen of initiëren? En wat kunnen anderen doen?

Op de website van Thrive vind je onder meer:

Heb je zelf een idee?

Ben jij op je werk al bezig met mentale gezondheid of heb je een goed voorbeeld?
Kom in actie via Thrive Amsterdam!