Onderneemvaardig

Zoeken

14 juli 2022

Marciel over de ondersteuning van Switch

Marciel was een rasechte freelance creatieve schrijvende ondernemer: journalist, bladenmaker, én yogadocent. Deadlines, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, antennes open, ze vond het heerlijk. Maar de laatste jaren wel steeds vaker alleen thuiswerkend achter een laptop, dat voelde niet goed… En toen kwam ook nog Corona. Pats! In een keer stopten de opdrachten. Ze maakte een switch naar de zorg, tot haar grote plezier!   

Marciel: ‘Ik ben al wat ouder, ik was net 60 geworden toen Corona uitbrak. Ik ben oprichter en hoofdredacteur van een yoga & gezondheidsmagazine, gaf (en geef) yogalessen, maar ook scenarioschrijver en storytelling professional, zoals dat zo mooi heet. Een allround schrijver eigenlijk. Ik doe dat al vanaf mijn 28ste, en genoot daar altijd erg van, van dat creatieve werk. Maar het veranderde de laatste jaren erg. Waar we vroeger aan tafels samenwerkten bij producenten of andere opdrachtgevers, werd het erg productiegericht, dus thuis alleen aan een laptop, bellen, mails verwerken en uitsturen. Daar werd ik langzaamaan ongelukkig van. Ik dacht al na over een verandering, maar wat?? Weer een HBO opleiding van 4 jaar daar voelde ik niks meer voor. De zorg leek me ook wel iets, maar wat was nog passend voor mij..? Het raakte een beetje naar de achtergrond.’

Help geen werk!

‘En toen was daar opeens Corona! Mijn wereld stortte in elkaar; het magazine werd ‘tijdelijk?’ gestopt, de trainingen hielden op en de yogalessen ook. Kortom, geen inkomen meer (zoals velen trouwens). Godzijdank was daar Tozo waar ik tweemaal van gebruik heb gemaakt, en nog een kleine buffer die snel op was. Ondanks de tweede Corona golf kwam het werk wel weer mondjesmaat terug, maar de schrik zat er goed in! Dat wilde ik niet nog eens meemaken. Ik ben na een korte sombere periode gaan rondvragen en kijken. Toen ging het best snel: ik sprak een doktersassistente die net als ik een creatieve achtergrond had, en kon via via een snuffelstage doen bij een huisarts. Het klikte daar en het werk spreekt me aan als creatieve duizendpoot. Ik voelde opeens, heel verrassend, een enorme drive. Ik vond de ASOP-opleiding, een deeltijd opleiding van een jaar. Het was heel spannend; m’n laatste spaargeld naar de eerste betalingen en ‘op mijn oude dag’ weer een keer per week naar school! Dat was spannend, maar tegelijk voelde het heel erg fris. Dat doet wat met je zo’n verandering. Het was heus niet alleen maar leuk; het is doorzetten, weer leren en praktijkervaring op doen. Je wordt weer even op scherp gezet én je komt jezelf tegen net als bij een nieuwe relatie (lacht). ’

‘Alles voelt weer fris! Mijn creatieve mind blijkt heel goed van pas te komen bij het werken in de zorg.’

Marciel Witteman

Nieuwe energie

‘Het bleef in de eerste maanden spannend, of ik het financieel wel zou redden. Iemand wees me op bureau Switch die hulp bood voor mensen die door Corona misschien niet meer goed aan het werk zouden komen. Die hulp heb ik gekregen en daar ben ik zó blij mee; de adviseur Heleen Weijers zag de potentie blijkbaar en hielp me enorm. Ik kreeg ondersteuning voor de opleiding en mijn zorgen verdwenen. Daardoor kon ik met veel meer rust de opleiding afronden. Door zuinig te leven en deeltijd m’n journalistieke werk weer op te pakken kon ik in die tijd in mijn eigen levensonderhoud voorzien

Ik ben inmiddels klaar met de opleiding en werk deeltijd, nog deels stage, als doktersassistente. Ik vind het afwisselend en boeiend, het werken met en onder mensen maakt me blij. En ik kan deels mijn schrijfwerk blijven doen en yogalessen geven!

Wil jij ook een Switch maken?

Switch is een initiatief van de Gemeente Amsterdam en ondersteunt (ex)ondernemers bij het zoeken naar een (parttime) baan in loondienst. Samen met een adviseur ga je uitzoeken wat jouw kansen op de arbeidsmarkt zijn. Is er om –of bijscholing nodig, dan denkt Switch ook mee over de mogelijkheden. Wil je meer weten over Switch lees dan ook Switch naar een baan.

Door Marciel Witteman – deelnemer Switch