Onderneemvaardig

Zoeken

Laura besloot toch ondernemer te blijven

Laura van der Graaff (34) is een freelance illustrator die zich ontwikkelde tot allround content creator. Ondanks een flinke tegenvaller aan het begin van de coronacrisis heeft ze besloten door te gaan als ondernemer. In deze video vertelt ze over haar twijfels, maar ook hoe ze door coaching, steun van haar omgeving en bijscholing doorzette en haar diensten aanpaste om meer kans te maken op de huidige markt.

Doorgaan als ondernemer

Laura heeft besloten door te gaan als ondernemer omdat ze, juist nu ze een dochter heeft, geniet van de vrijheid die ze heeft als ondernemer. Ze heeft besloten zich niet meer uitsluitend te richten op illustraties, maar zich te richten op allround content creation: copywriting, management van nieuwsbrieven, blogs, fotobewerking. Op die manier is haar aanbod completer.

Aanpassen van diensten

Laura is begonnen met nadenken wat ze precies wilde aanbieden en hoe ze haar bedrijf daarvoor moest veranderen. Ze kwam erachter dat ze eigenlijk alleen maar haar website hoefde aan te passen. Vervolgens is ze stukken gaan schrijven voor andere websites, zodat haar portfolio voor copywriting werd uitgebreid. Ook heeft ze haar profiel op social media als Facebook en Instagram aangepast.

Steun van haar omgeving

Tijdens haar traject had Laura veel twijfels. Gelukkig ondervond ze veel steun uit haar omgeving, met name van haar vriend, die ook zelfstandig ondernemer is. Ze plaatste oproepen in verschillende Facebook-groepen om gelijkgestemden te vinden, maar ook om tips te krijgen van mensen die juist verder van haar af stonden. Zo kwam ze op het idee om allround content creator te worden.

Coaching

Al voordat Laura zelfstandig ondernemer was, liet zij zich begeleiden door een coach. Eerst voor haar persoonlijke ontwikkeling, maar inmiddels is deze coach haar businesscoach. De coach stimuleerde Laura niet alleen om door te gaan, maar ook om meer te focussen. Dat viel niet mee, want Laura is iemand die het liefst veel verschillende dingen tegelijk doet. Toch stimuleerde haar coach ook dit traject, omdat vrijheid goed bij Laura past.

Blijven ontwikkelen

Laura heeft zich inmiddels ingeschreven voor een cursus SEO (optimalisatie voor zoekmachines) en werkt aan een animatiefilmpje waarmee ze haar portfolio weer kan verbreden en uiteindelijk instructievideo’s kan maken voor corporate bedrijven. Daar zit meer geld in.

Het advies van Laura

Door haar eigen traject kan Laura andere ondermens veel advies geven: kijk ondanks je twijfels en onzekerheden naar wat echt bij je past. Sommige mensen zijn misschien meer geschikt voor loondienst dan voor freelancer. Zet dat traject dan door en probeer je daarbij te laten omringen door mensen die je steunen en die kennis hebben die je zelf niet hebt. Zo heeft zij zelf veel baat gehad bij extern advies over haar financiën. Klik voor dat verhaal op de video Ondernemen in de creatieve sector en financiën.