Onderneemvaardig

Zoeken

Je netwerk inzetten voor een baan

Frank Duijnisveld switchte van filmmaker naar een baan als docent in het grafisch onderwijs. Ook zelfstandig taxichauffeur Maarten Tijssens switchte op 66-jarige leeftijd naar een baan in loondienst. Zij vertellen hoe hun netwerk daarbij heeft geholpen.

Een nieuwe baan zoeken kan lastig zijn. Het is daarom goed om de mensen om je heen, je netwerk, te laten weten dat je op zoek bent of beschikbaar bent voor iets nieuws. Ze kunnen dan met je meedenken, en zo hoor je misschien al van een functie die vrijkomt voordat deze als vacature wordt geplaatst. Daarnaast weegt een directe aanbeveling van iemand die je kent altijd als een belangrijke, betrouwbare factor mee voor een werkgever.

Zet je professionele netwerk in

Maarten wilde graag zelfstandig taxichauffeur in deeltijd zijn, maar was daarnaast ook op zoek naar een andere baan in deeltijd. Via zijn netwerk kwam hij in contact met een bedrijf dat op zoek was naar iemand voor sales en marketing. Van het een kwam het andere.

Zet je sociale netwerk in

Frank solliciteerde in eerste instantie via LinkedIn en Meesterbaan.nl, maar uiteindelijk kwam de gouden tip van een buurvrouw, die aangaf dat de docent van haar dochter aan het Grafisch Lyceum was opgestapt. Daar werkte toevallig ook een vriendin van hem van vroeger. Zij maakte hem niet alleen enthousiast voor de baan, maar hielp hem ook met de voorbereiding voor zijn sollicitatie.

Hou je netwerk in stand

Een nieuwe baan vinden is volgens Maarten niet altijd heel erg makkelijk. De meeste ondernemers die er over denken te gaan stoppen, zijn vaak al wat ouder en hebben weinig ervaring met het zoeken naar een baan. Met alleen maar een sollicitatiebrief kom je er niet. Zorg ervoor dat je een netwerk hebt, ook als je nog niet direct wilt stoppen met werken. Hou je netwerk levend, want daar zal je het van moeten hebben.

Laat anderen weten dat je op zoek bent naar een baan

Aarzel niet om je omgeving te laten weten dat je op zoek bent naar een baan. Volgens Frank moet je het “overal een beetje laten vallen”. In zijn geval wist zijn buurvrouw dat hij op zoek was naar een baan waarin hij zijn achtergrond als filmmaker en vormgever zou kunnen inzetten. Dat leverde hem uiteindelijk een leuke baan aan het Grafisch Lyceum op.