Onderneemvaardig

Zoeken
Gratis hulp bij juridische zaken

9 september 2021

Gratis hulp bij juridische zaken

Als het niet zo goed gaat met je bedrijf komen financiële tegenvallers extra hard aan. Denk aan een opdrachtgever die een opdracht annuleert of de huur die je moet betalen wanneer je inkomsten tegenvallen. Wat zijn dan je rechten als ondernemer En waar kan je terecht voor (gratis) hulp?

Als opdrachten worden afgezegd

Veel ondernemers en zzp’ers zijn door de coronacrisis opdrachten verloren. Als je projecten misloopt omdat opdrachtgevers afzeggen, dan wil je misschien de schade op hen verhalen. Of dit kan hangt af van wat je hebt afgesproken in je contract of de algemene voorwaarden. Komt een opdrachtgever een overeenkomst niet na? Dan kan deze uiteindelijk schadeplichtig zijn.

Als je werkafspraken niet goed op papier staan, kijk dan of je op een creatieve manier tot een afspraak kan komen om de schade te beperken. Misschien kan de opdrachtgever je alvast betalen voor een opdracht die hij je binnen een jaar kan geven, of kan hij je tegemoetkomen in de misgelopen inkomsten.

Voor zzp’ers is deze periode ook een goed moment om nog eens (met een adviseur) naar je Algemene Voorwaarden te kijken. Heb je die nog niet? Lees dan het artikel Algemene voorwaarden opstellen op de website van de KVK.

Op de website Ikgastarten.nl vind je goede informatie over Wat je moet weten over algemene voorwaarden.

Als je de huur niet meer kan betalen

In deze moeilijke tijden kunnen veel ondernemers de huur van hun bedrijfspand niet meer betalen. De gemeente Amsterdam heeft een speciale pagina gemaakt over de Huurrechten voor ondernemers tijdens de coronacrisis waarin staat wat je kan doen en wat je rechten en plichten zijn.

Op de website van de KVK staat ook goede informatie, zoals bijvoorbeeld het artikel Ik kan mijn huur niet betalen. Wat nu? 

Gratis en betaalbaar juridisch advies

Rechtsbijstand kan snel veel geld kosten. Gelukkig zijn er ook verschillende aanbieders van gratis juridische bijstand. Op het Ondernemersplein van de KVK vind je een hele pagina over Juridisch advies en juridische hulp bij geschillen waarin je meer kan lezen over de verschillende vormen van rechtsbijstand.

Gratis advies voor ondernemers kan je inwinnen bij de volgende partijen:

  • De Rechtstelefoon is de grootste in onafhankelijke rechtsbijstand. Hier kan je via één telefoongesprek met een jurist onafhankelijk advies inwinnen. De kosten hiervoor zijn 95 cent per minuut. Met een lidmaatschap van 7,42 euro per maand krijg je voorrang en kan je onbeperkt gratis bellen.
  • Op het platform Juridisch advies x Covid-19 geven rechtenstudenten aan kleine ondernemers gratis juridisch advies over de gevolgen van de coronacrisis.