Onderneemvaardig

Zoeken
https://www.onderneemvaardig.nl/een-goed-financieel-plan-levert-geld-op/Een goed financieel plan levert geld op

9 september 2021

Een goed financieel plan levert geld op

Financieel adviseur Vanessa Koelé hielp tijdens coronacrisis veel ondernemers met hun aanvraag voor financiële ondersteuning. Wat haar opviel was dat veel ondernemers geen financieel plan hadden klaarliggen en vaak ook geen zin hadden om dit te maken. Door haar jarenlange ervaring als accountant weet zij als geen ander dat een financieel plan belangrijk is. Maar waarom?

Door financieel adviseur Vanessa Koelé 

Een financieel plan levert geld op

Een goed financieel plan identificeert snel de financiële zwakke punten van je onderneming en optimaliseert op allerlei vlakken je vermogen. Natuurlijk moet je voor het krijgen en bijhouden van een dergelijk plan wel betalen. Je zal echter zien dat dit plan je uiteindelijk geld gaat opleveren.

Dit is ook de enige directe weg naar extern krediet. Geen geldverstrekker geeft een ondernemer geld zonder een gedegen financieel plan.

Ook indirect levert een financieel plan geld op. Dit omdat je voor jezelf een pad met een stip op de horizon plant, je gaat geen onnodig geld meer uitgeven buiten deze planning. Als je online les wilt gaan geven huur je bijvoorbeeld geen locatie meer. Op deze manier kun je, stap voor stap, zelfs de grootste dromen financieel waarmaken.

Een financieel plan geeft rust

Ondanks dat het leven van een ondernemer vaak wispelturig is geeft een financieel plan je enige houvast. Zeker als een financieel plan bij elk life event goed aan te passen is kan een ondernemer zijn of haar business flexibel bewegen naar de nieuwe situatie. De wereld kan snel veranderen, dat hebben we de afgelopen tijd wel geleerd.

Om meer grip te krijgen op je financiële toekomst zul je actie moeten ondernemen. Heb je een plan, dan is het eenvoudiger te bepalen hoe je investeringen kunt doen om je bedrijf te laten groeien zoals jij wilt. Je ziet ook gemakkelijker hoeveel geld je nodig hebt voor privézaken. Ook kun je de financiële risico’s van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of overlijden beperken.

In een goed financieel plan staan zowel jouw zakelijke als privé doelen centraal en wordt nauwkeurig berekend wat je maandelijks opzij moet leggen om deze doelen te bereiken. Dit alleen al geeft rust. Je weet waar je aan toe bent.

Daarnaast is het gewoon heel prettig om je geen zorgen meer te hoeven maken over je financiën. Je bent dan financieel zeker. Naar mijn mening een van de beste wegen naar geluk.

Waar moet je inhoudelijk aan denken bij het maken van een financieel plan? Dat kun je in dit artikel van de KVK over het maken van een financieel plan lezen.

Een boekhouder of zelf doen?

Je kunt je natuurlijk financieel laten helpen door een professional zoals je boekhouder, accountant of financieel coach. Maar als je zelf je administratie kunt bijhouden durf ik te beweren dat het helemaal zo moeilijk niet is om zelf een financieel plan te maken en dit te kunnen wijzigen bij veranderingen.

Denk je dat je dit best zou kunnen? Maar wil je misschien wel wat hulp voor een kleine prijs? Daar heb ik een goed hulpmiddel voor gemaakt, een korte en betaalbare opleiding Financieel plannen voor ondernemers.

Wil je mijn hulp bij het opstellen van een financieel plan? Dat kun je contact met mij opnemen via vanessa.koele@finansecur.nl