Onderneemvaardig

Zoeken
Doorgaan met cultuur en ondernemen

13 april 2021

Doorgaan met cultuur en ondernemen

Voor cultuurmakers, culturele organisaties, creatieve ondernemers en kunstenaars is het een flinke uitdaging hoe zij in deze tijd kunnen blijven ondernemen. Het kennisplatform Cultuur+Ondernemen biedt support aan ondernemers en cultuurmakers om door te kunnen gaan, zowel nu als straks. We lichten hieronder een paar van hun activiteiten uit.

Hoe breng je jouw artistieke product bij je publiek?

Doordat het publiek voorstellingen en tentoonstellingen niet fysiek kan bezoeken, ontstaan in rap tempo allerlei online initiatieven: van streamingdiensten tot het ontsluiten van digitale archieven. Het is belangrijk om zichtbaar te blijven, op een manier die het beste aansluit bij je aanbod en je publiek.  Op Cultuur+Ondernemen vind je hiervoor een overzicht van digitale verdienmodellen.

Financiering in coronatijd

Voor overbrugging of aanpassing van je activiteiten heb je als culturele en creatieve organisatie of maker geld nodig. Financieel adviseur Renate Timmer van Cultuur+Ondernemen zet in het artikel Financiering voor de cultuursector in crisistijd alle mogelijkheden voor jou als cultuurmaker op een rijtje, waaronder vier verschillende soorten cultuurleningen. Daarnaast geeft zij tips voor het aanvragen van financiering.

Breng je financieringsbehoefte in kaart

Met de Culturele Financieringswijzer kunnen culturele organisaties, kunstenaars en creatieve makers hun financieringsbehoefte in kaart brengen. Nadat je enkele vragen hebt beantwoord, krijg je een gericht advies met een voorgestelde route naar financiering, voor jezelf of voor je onderneming. Daarnaast kan je je kennis verdiepen met dossiers over geldbronnen als crowdfunding, cultuurleningen en sponsoring en je laten inspireren door praktijkvoorbeelden.

Zakelijke gids voor cultureel ondernemerschap

Voor creatieve ondernemers heeft Cultuur+Ondernemen een compacte gids samengesteld met inspiratie, tips en ervaringsverhalen. In acht stappen gidst de publicatie je door je route naar cultureel ondernemerschap, zodat jij je professionele koers kan vinden en houden. Je kan deze gids Route Ondernemerschap – Vergroot je kansen in 8 stappen gratis downloaden via de website van Cultuur+Ondernemen.

Podcast Hoe ik kunstenaar blijf

Hoe vertel je wat je werk waard is? Wat is acquisitie-angst en hoe kom je daar overheen? En hoe kom je aan een pot met geld? In de podcastserie Hoe ik kunstenaar blijf bezoeken audiomakers Robin van Gelder en Renée Kapitein collega’s, experts en ervaringsdeskundigen om te leren hoe je als creatieve ondernemer je unieke verhaal vindt en verkoopt. 

Cultuur+Ondernemen voor al je vragen en advies

De Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kennisplatform voor ondernemerschap in de cultuursector. Zij zijn er om jouw vragen over cultureel ondernemerschap te beantwoorden. Daarvoor hebben zij naast een online platform ook een nieuwsbrief en een pagina FAQ Corona, cultuur en ondernemen waarop zij de meest gestelde vragen hebben gebundeld.

Als jouw vraag er niet tussen staat, dan kan je ook terecht bij de Helpdesk kort advies voor dringende vraag. Wil je een keer wat langer met iemand van gedachten wisselen over hoe je verder moet, dan kan je kosteloos een Oriëntatiegesprek met Cultuur+Ondernemen aanvragen.

Onderneemvaardig -13 april 2021