Onderneemvaardig

Zoeken

3 oktober 2022

Checklist bij het beëindigen van je onderneming

Wanneer je de beslissing hebt genomen om je onderneming of bedrijf te beëindigen, dan komt er veel op je af, zowel zakelijk als privé. Het is daarom belangrijk het stoppen goed voor te bereiden. Waar moet je allemaal aan denken? En wie moet je inlichten over je plannen? Petra Venekamp, een van onze specialisten op het gebied van bedrijfsbeëindiging, heeft op basis van haar ervaringen als coach en de ervaringen van anderen een checklist opgesteld van alles waar je aan moet denken.

In de checklist vind je een overzicht van de verschillende instanties, aandachtspunten en acties. Hou daarbij rekening met de timing en begin met het maken van een overzicht van de looptijd van de verschillende contracten en de voorwaarden.

Soms kan een andere stap beter zijn dan direct opzeggen of stopzetten van een contract of overeenkomst. Bij bijvoorbeeld een ‘indeplaatstelling’ van een huurcontract is het verstandig om dit contract niet op te zeggen maar om eerst in overleg te gaan met de verhuurder.

Begin zo vroeg mogelijk

Bij verkoop van je bedrijf is het verstandig hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen, zeker op het gebied van de boekhouding. Dat kan misschien niet altijd. De checklist is vooral geschikt bij de verkoop van je (horeca)zaak of het stoppen van je onderneming. Bij een faillissement is de lijst niet in zijn geheel van toepassing, maar ook dan kan hij je helpen om zicht op alle noodzakelijke acties te houden.

Heb je aanvullingen?

Onze coach heeft deze lijst samengesteld op basis van haar jarenlange ervaring op het gebied van bedrijfsbeëindiging, vooral van horecabedrijven. Maar omdat iedere organisatie weer anders is, zal de lijst zeker niet volledig zijn. Mis je nog dingen die voor jou of jouw sector handig zijn? Laat het ons weten via info@onderneemvaardig.nl.

Hulp nodig bij het beëindigen van je bedrijf?

Petra Venekamp is een van onze coaches die jou kunnen helpen bij het beëindigen van je bedrijf. In het artikel Hulp bij het beëindigen van je bedrijf lees je er alles over en kan je kiezen uit een coach van Onderneemvaardig die het beste bij jou en je situatie past.